Nedeljni dan smo iskoristili na lep način, proslavili smo uspešno sprovedenu akciju u Vrmdži zajedno sa drugarima planinarima iz PD „Vis“ Lazarevac. Vođa akcije je bio Darko Vasilijić dok je lazarevčane predvoio Darko Stanarević (Mile). Na akciji je učestvovalo 20 planinara, dužina staze je bila za nijansu kraća od Vrmdže i iznosila je 13 km. Relativna visina staze je iznosila 360 m. Akciju smo otvorili na izvoru Šopur (820 mnv) u 10:40 h gde smo prilikom polaska sreli planinare iz PSK „Sirig“ sa kojima smo podelili utiske o Vrmdži.


Naša vesela ekspedicija se uputila ka visoravni iza Oštra čuke. da bi već oko 12 h bili na koti 1100 mnv (Aleksina čuka) odakle se pružao beskrajan pogled ka Ozrenu, V. Jastrepcu i Suvoj planini. Stara planina se jedva raspoznavala ali smo uspeli da je vidimo. Vreme je bilo blagonaklono, nije bilo jakog vetra što je omogućavalo lako kretanje. Na vrhu Čapljinac smo bili u 13.20h gde je usledila polučasovna pauza uz ručak i fotografisanje. Usledio je povratak gde smo usput posetili jamu na visoravni a zatim i veliki škrapar koji predstavlja atrakciju na stazi. Oko 15 h su planinari bili kod izvora Šopur gde su se vozilima spustili do Sokobanje. Na kraju akcije je usledio rastanak sa drugarima iz Lazarevca u kaficu, na istom mestu gde smo se i prvi put videli, u Irskom pabu.
Ko kaže da se ne vole istok i zapad? Hvala PD „Vis“ Lazarevac što su podržali našu akciju u Vrmdži i veliko hvala na nedeljnom druženju, gde smo zajedno obišli našu stazu do najvišeg vrha Device. Hvala Darku i Blaži i svim njihovim članovima sa kojima nastavljamo dugogodišnju saradnju!!!
izveštaj i foto: Mladen Antić

Na vrh