Ovo je najlepše zatvaranje planinarske sezone kakvo samo planinar može da poželi. Temperaturna inverzija je uradila svoje, ponudila nam je more magle I planine koje vire iz nje u vidu ostrva. Planina Devica nam je otkrila svoje čari, prelep i okomit obod planine, dok nas je unutra sačekala zatalasana krečnjačka visoravan sa veoma malim razlikama u visini. Još jedna od prelepih akcija u organizaciji PK Železničar iz Aleksinca ! Ovako je to bilo…

U 9.30h je naš mini bus sa dvadesetak planinara stigao u Skrobnicu (630 mnv) odakle je startovala naša akcija. Selo Skrobnica se nalazi na samom istoku Sokobanjske kotline (pripada Knjaževcu). Planinari su se kretali zapadno, prolazeći serpentine koje se nalaze u samom selu a zatim od sela, kod mesta Vrelo (470 mnv) smo se uputli ka jednom od najisturenijih vrhova severoistočne Device - vrha Plašivac (965 mnv). Nedaleko od vrha smo zapazili endemsku vrstu biljke koju do sada nismo viđali na ovom prostoru. Ovaj krečnjački vrh nam otvorio prelep vidik ka svim stranama sveta. Najviše je dominirao Rtanj, koji je izranjao iz zaleđene Sokobanjske kotline koja je sve vreme bila prekrivena oblacima, naravno tu su Slemen i Krstatac, vrh Kučaja – V. Malinik, atraktivna Tupižnica, potpuno bela Stara planina sa svim svojim vrhovima, planina Tresibaba, naravno uz njih i Svrljiške planine. Ka jugu je najviše dominirala Suva planina a sa jugozapada nam je (pored prostranstava Device) mahao Pogled jedan od najviših vrhova Velikog Jastrepca.
Vrh nas je toliko očarao, da smo potpuno nesvesno na njemu proveli više od pola sata. Na vrhu se igralo, skakalo i pevalo ali je Berislav odvojio vreme i za učenje geografije sa mladim planinarima, tako da se učilo o vrtačama, krečnjacima, balkanidima…
Nakon fotografisanja na vrhu, put je vodio dalje, ka vrhu Okonica (980 mnv). Dok smo napuštali vrh, iza nas je prošao jedan omanji srndać, koji nam je dozvolio i da ga fotografišemo. Put do Okonice je vodio preko Brestove bare i Novoselske aluge koje su predstavljale pravu oazu krečnjaka, nešto što nijednog geografa ne bi ostavilo ravnodušnim. Na vrhu Okonica smo bili u 15h. Pogled ka jugu i jugoistoku se znatno popravio pa smo uspeli da vidimo najviši vrh Device, Čapljinac (1186 mnv) i planinu Ozren. Nije ostalo mnogo vremena pa smo morali nazad. Vraćali smo se polako u Skrobnicu koja je uveliko bila u senci. Jednoglasno je rešeno da se ova akcija ponavlja i za veoma kratko vreme. U planu je da se obiđu još neke interesantne lokacije, koje su to lokacije ? Nećemo vam reći, biće to lepo iznenađenje.
Dužina staze je iznosila 14 km, relativna visina oko 400 m. Ono što obeležava većinu akcija PK Železničar iz Aleksinca su deca, kojih je bilo u velikom broju. Vidimo se planinari do sledeće akcije, SREĆNA SVIMA 2016. GODINA !!!

Na vrh